Kış aylarında sıklıka meydana gelen boğaz enfeksiyonu nedir?

Nezle, sinüzit, bademcik iltihabı (tonsillit), boÄŸaz iltihabı (farenjit), ses tellerinin iltihabı (larenjit), nefes borusu iltihabı (trakeit), veya bu enfeksiyonların kombinasyonları kıs aylarında sık sık görülen boÄŸaz ve üst solunum yolu enfeksiyon türlerdir.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarının sebepleri nelerdir?

Çok sayıda virÄŸsler ve bakterilerin denden olduÄŸu üst solunum yolu enfeksiyonu hasta olan bir kiÅŸide soluma, hapşırma, öksürme gibi durumlarında havaya mikroskobik damlacıklar ÅŸeklinde su buharı bırakmalarına sebep olur. Enfeksiyona neden olan virüs ve bakteriler bu damlacıklar içerisinde saatlerce havada kalabilirler. Hasta olmayan bir kiÅŸinin bu damlacıkları soluması durumunda hastalığa yakalanma olasılığı yüksektir. Bu esnada bağışıklık sistemi zayıflamış olan hasta enfeksiyona yakanlama olasığı da yüksektir. Hava kirliliÄŸi, aktif yada pasif sigara içiciliÄŸi, yorgunluk, üst solunum yolunda kuruluk, kortizon gibi bağışıklık sistemini baskılayıcı tedaviler alınıyor olması gibi faktörler anlık veya sürekli olarak vücudun genel bağışılık sistemini veya üst solunum yollarının lokal savunma mekanizmalarını zayıflatabilir. Hapşıran ve bu sırada aÄŸzını eliyle kapatan bir kiÅŸi ile tokalaÅŸma sonrası mikroplar sizede geçecektir. Buradan üst solunum yollarınıza ulaÅŸacak olurlar ise siz de aynı hastalığa yakalanabilirsiniz.

Üst solunum yolu enfeksiyonları kış aylarında niçin daha sık görülür?

Genel olarak sanıldığının aksine soÄŸuk hava üst solunum yolları enfeksiyonlarına neden olmaz. Kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarının daha sık görülmesinin sebebi, günlük yaÅŸantımızın açık havada deÄŸil, daha çok ev, iÅŸ yeri, okul, toplu taşım araçları gibi kapalı ortamlarda geçmesidir. Ayrıca soÄŸuk nedeniyle bu ortamlar kış aylarında çok daha az havalandırılır. Kapalı, az havalandırılan ortamlarda çok sayıda insanın bir arada bulunması üst solunum yolu enfeksiyonlarının yayılmasını son derece kolaylaÅŸtırır.

BoÄŸaz Enfeksiyonu belirtileri nelerdir?

Nezle: Sulu burun akıntısı, hapşırma, hafif ateÅŸ, halsizlik. Bu belirtiler 2-3 gün içerisinde azalarak geçerler. Üst üste gelen nezleler sonrası veya çocukta tıkayıcı geniz eti büyümesi var ise akut bakteriyel sinüzite dönüÅŸebilir.

Sinüzit: Koyu renkli burun akıntısı, geniz akıntısı, balgamlı öksürük, burun tıkanıklığı görülür. Çocuklarda baÅŸ aÄŸrısı görülmeyebilir.

Bademcik iltihabı: Yüksek ateÅŸ, ağız kokusu, iÅŸtahsızlık, halsizlik, yutma güçlüÄŸü, ÅŸiÅŸen bademcikler nedeniyle konuÅŸma deÄŸiÅŸebilir. BoÄŸaza bakıldığında ÅŸiÅŸmiÅŸ, kızarmış ve üzeri beyaz iltihap ile kaplanmış bademcikler görülebilir. Uygun ÅŸekilde tedavi edilmez ise bademcik apsesi veya romatizmal ateÅŸ hastalıklarına neden olabilir.

Farenjit: Yüksek ateÅŸ, ağız kokusu, iÅŸtahsızlık, halsizlik, yutma güçlüÄŸü gibi belirtiler ile bademcik iltihabına benzer ancak iltihaplanan bademcik dokusu deÄŸil, boÄŸazı döÅŸeyen zar tabakasıdır.

Larenjit ve trakeit: AteÅŸ, ses kısıklığı, kuru öksürük, nefes alırken ötme sesi, çocuklarda hızla ilerleyerek nefes darlığına sebep olabilir ve tehlikeli olabilir. Bu nedenle erken dönemde hekimin görmesi ve tedaviye baÅŸlanması gereklidir.

Yorumlar

Yorum Yaz