Kış Aylarında Hasta Olmamak İçin Alınacak Tedbirler

Spor yapmak, iyi uyumak, bol sebze ve meyve yemek, stres ve yorgunluktan uzak durmak. SoÄŸuk havalarda bağışıklık sisteminin güçlendirmek için yapılması gerekenler.

Ani ısı deÄŸiÅŸiklikleri hastalıklara yol açar. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerekir. Bağışıklık sisteminin hastalıklara karşı dirençli olması için temiz oksijen önemlidir.  Bunun için açık havada spor yapılması, bol yeÅŸillik yenilmesi, stres ve yorgunluktan uzak durulması, her gece en az 8 saat uyku alınmasına özen gösterilmesi gereklidir. Hazır gıdalardan, kafein, alkol ve sigaradan uzak durulması gerekiyor. 

Ani sıcaklık basması veya esen rüzgar yüzünden ürperdiÄŸimizi zannetmemiz saÄŸlıklı olan vücudumuzun hastalık etkenleri ile ve yabancı maddelerde savaÅŸtığının belirtisidir. Bağışıklık sistemimizin mikroplarla girdiÄŸi bu savaşı kaybettiÄŸimizde de hasta oluruz.

Vitamin Kayıplarını En Aza İndirin

Kış aylarında en çok ihtiyacımız olan vitamin ve minerallerin hazırlarken ve piÅŸirme esnasındaki kayıpları da göz önünde bulundurmak gerekir. C vitamini hazırlama ve piÅŸirme sırasında en fazla kayba uÄŸrayan vitaminler arasındadır. Yiyeceklerimizi tüketmeden önce taze olduklarından emin olmalıyız.

Kış Aylarında Sağlıklı Beslenme
1- Sebze ve meyveleri olabildiÄŸince taze tüketmeye gayret gösteriniz.
2- Alış veriÅŸ yaparken meyvelerin çizilmemiÅŸ olanlarını özellikle tercih ediniz.
3- Limonu tüketeceÄŸimiz an kesip anında yemeÄŸinize ilave ediniz.
4- Yemek hazırlarken özellikle tahta kaşık kullanılmalıdır. Åžunu hiç unutmayalım ki metal teması C vitaminin havaya karışmasını hızlandırmaktadır.
5- Patatesler C vitamini yönünden çok zengin besinlerdir ama vitamin daha çok kabuÄŸa yakın kesimlerinde odaklanmıştır. Kabuklarını keserken çok dikkat etmeli veya olanak varsa önce haÅŸlayıp kabuklarını ondan sonra temizlemeliyiz. Böylece hem besin kaybının önüne geçmiÅŸ oluruz hem de ısının etkisiyle C vitaminin patatesin ortasına yerleÅŸir. Dolayısı ile C vitamini kaybı sıfıra indirgenmiÅŸ olur.
6- Özellikle yeÅŸil yapraklı sebzeleri tazyikli su altında deÄŸil temiz bir leÄŸen içinde fazla hırpalamadan yıkayınız.
7- Sebzeleri bıçakla deÄŸil elle doÄŸramaya özen gösteriniz.
8- Besinleri tüketeceÄŸiniz kadar hazırlayıp servis ediniz. Besinler ne kadar çok bekletilirse vitamin kaybı da o oranda artış gösterecektir.
9- Besinlerin haÅŸlandıktan sonra besin deÄŸeri kayıplarını önlemek için suyu dökülmemelidir. HaÅŸlanan sebzenin suyu baÅŸka bir yemekte örneÄŸin çorba ya da yemeÄŸin suyunda kullanılabilir.

 

Yorumlar

Yorum Yaz