Mide hastalığı Gastroparezi

Şişkinlik, hazımsızlık, gaz ve midede ağrı... Belirtileri diğer mide rahatsızlıklarına benzediği için gastroparezide teşhis çoğu zaman geç konuluyor, bu da genellikle yanlış tedavilere yol açıyor. Peki, mide tembelliği olarak da bilinen gastroparezi nedir? Gastroparezinin belirtileri nelerdir? Gastroparezi nasıl tedavi edilir?

 

Gastroparezi nasıl ortaya çıkıyor? 

Şişkinlik hissi en sık bulgudur. Mide, içeriğini 4 saatte yüzde 90 boşaltmalıdır. Önceden boşalmayan yiyeceklere yenileri ekleneceği de düşünüldüğünde yemekten hemen sonra meydana gelen şişlik varlığında gastroparezi düşünülmeli. Karın ağrısı, reflü ve göğüs ağrısı (reflüsü olan hastalarda gastroparezi daha da kötüleşmeye neden olur), kusma, diyabet ilaçlarının etkisiz olması (mideden bağırsağa geçmemesi nedeniyle) ve kan glikoz düzensizliği, hazımsızlık ve kilo kaybı en belirgin bulgularıdır. Gastroparezideki şişkinlik, hazımsızlık, gaz ve midede ağrı gibi semptomlar, diğer mide rahatsızlıklarının tipik belirtileridir. Bu nedenle hastanın doktora başvurmasından sonra daha çok diğer mide rahatsızlıklarına yönelik tedaviler uygulanır. Bu şikayetler uzun süre devam ettiği ve verilen tedavilere cevap alınamadığı için yapılan standart rutin tetkiklerden sonra gastroparezi teşhisi konulur.

Mide botoksu da bu hastalığa yol açıyor 

Şeker hastalarının yüzde 30'unda gastropareziye rastlandığını ancak sağlıklı insanların da bu hastalığa yakalanabilir. Gastroparezinin kadınlarda, erkeklere göre daha sık görülüyor. Gastroparezinin birçok nedeni vardır. Potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi kan mineral değişiklikleri, tiroit yetmezliği, ilaçlar (özellikle narkotik gurubu ağrı kesiciler) ve günümüzün popüler zayıflama yöntemi mide botoksu bu hastalığın önemli nedenleri arasındadır.

 

Yorumlar

Yorum Yaz