SaÄŸlıklı bir insan, günde yaklaşık olarak 100 kez kaşınır. DoÄŸal dürtü olan kaşıntı, çoÄŸunlukla vücuda temas eden böcek ve bitkileri uzaklaÅŸtırmak, toksik maddelere karşı korumak için oluÅŸur. Bazı durumlarumlarda rahatsız edici bir durum olan kaşıntı cilt saÄŸlığı sorununa dönüÅŸebilir.Kaşıntı belirli bir bölgede oluÅŸabileceÄŸi gibi tüm vücutta da olabilir. Cildin nem düzeyini korumak, uygun olmayan kozmetik ürünlerden uzak durmak ve doÄŸal kumaÅŸlardan yapılmış kıyafetler giymek, vücutta kaşıntı hissinin azaltılmasında etkilidir. Kaşıntı (Pruritus), deri hastalıkları, alerji ve hormonal deÄŸiÅŸimlerin yanı sıra immün sistem, böbrek, karaciÄŸer ve tiroit bezi hastalıkları gibi ciddi saÄŸlık problemlerinden de kaynaklı olabilir. Vücutta kaşıntı neden oluÅŸur? sorusunu yanıtlamadan önce Kaşıntı nedir? bunu iyi bilmemiz gerekir.
Kaşıntı (Pruritus), pek çok saÄŸlık probleminden kaynaklanabilir. Kaşıntıyı kontrol edilmemesi, bunun altında yatan hastalığın ilerlemesi, ciddi cilt sorunlarına hatta depresyona bile yol açabilir. Ekzemadan bitlenmeye, ilaç döküntülerinden uyuza ve mantar hastalıklarına dek pek çok hastalıkta, bireyi hekime yönelten en önemli yakınma kaşıntıdır. Kaşıntı için vücudun bir çeÅŸit uyarısı ya da derinin bir tepkisi diyebiliriz. Deri hastalıklarının yanı sıra böcek sokması, stres, alerji, parazit, mantar, kansızlık, diyabet, kanser, kan hastalıkları ve ilaç yan etkileri gibi geniÅŸ bir yelpazede bulunan rahatsızlıklardan kaynaklanabilir.
Vücutta kaşıntı pek çok farklı sebepten dolayı oluÅŸabilir. Kaşıntının en sık rastlanan nedenlerinden birisi cilt kuruluÄŸudur. Dermatolojik hastalıklar ya da farklı bir deyiÅŸle cilt hastalıkları, iç hastalıkları, alerji ve bazı ilaçların yan etkileri, vücutta kaşıntı nedenleri arasında geniÅŸ yer bulur. Sert alkali sabunlarla ve çok sıcak su ile sık banyo yapılması, derideki bu bozulmayı daha da arttırıp, koruyucu lipid tabakasını zayıflatarak, deri kuruluÄŸuna ve kaşıntıya yol açar. Kaşıntıya neden olan dermatolojik hastalıklar ve iç hastalıklarının maddeler halinde sıralanabilir: